D.O. RUEDA

In het centrum van de bodega’s en van de wijnen ligt Rueda (Valladolid). Het wijngebied, met zijn Beschermde Herkomstbenaming D.O., beslaat de Spaanse provincies Valladolid, Segovia en Ávila. Deze D.O. omvat 72 gemeenten waarvan 53 gemeenten in de provincie Valladolid, 17 in de provincie Segovia en 2 in de provincie Avila. Het gebied heeft 7.766 hectare geregistreerde wijngaard, zowel voor witte als rode wijnen, en telt 52 bodega’s.
Deze D.O. is de oudste van Castilla y León (Castilië en León) en werd opgericht in het jaar 1980, toen de productie zich aanvankelijk nog beperkte tot witte wijn. Het gebied kent een oude traditie, die teruggaat tot de Middeleeuwen, toen er nog voornamelijk rode wijn werd gemaakt. De bekendste wijnen van de Spaanse Gouden Eeuw zijn de gouden wijnen die 10 jaar gerijpt zijn en die een gecontroleerde prijs hadden. Aan het begin van de 20e eeuw besloegen de wijngaarden 90.000 hectare, maar na een aanval van druifluis en de opkomst van andere, meer winstgevende gewassen zoals tarwe, daalde de wijnteelt in het gebied.

RUEDA MAPA

Sinds 1994 was het toegestaan rode en rosé wijnen te produceren onder de D.O. van wijnen van Tierra de Medina, maar door de bevestiging in oktober 2006 van een uitspraak van de rechtbank van Castilla y León (Castilië en León) door het Hooggerechtshof werd dit teruggedraaid; sindsdien kunnen er binnen de D.O. alleen witte wijnen worden geproduceerd.

Kijk gerust rond op onze website en wie weet kunnen wij u van dienst zijn!


Of neem direct contact op