D.O. CARIÑENA

De oorsprong van de Aragonese wijnen ligt in de regio Celtíbera, waar de Romeinse stad Carae (tegenwoordig Cariñena) werd ontdekt en waarvan men weet dat de inwoners al in de derde eeuw voor Christus wijn gemengd met honing dronken. Al in 1415 maakten de wijnen deel uit van de lijst van favoriete producten waarvan Fernando I van Aragón had voorzien ze mee te nemen op zijn geplande reis naar Nice waarin hij met de keizer over de scheiding van de kerk wilde onderhandelen, maar die uiteindelijk niet door zou gaan. De vorst stond bekend om zijn voorliefde voor de wijnen van Cariñena en Longares, de kaas uit Peña"el, de hammen uit de Pyreneeën en de tarwe uit Zaragoza, aldus Esteban Sarasa Sánchez, professor Middeleeuwse Geschiedenis aan de Universiteit van Zaragoza.
Over Cariñena is heel wat geschreven door Spaanse en buitenlandse reizigers die door Spanje trokken. Enrique Cock beschrijft hoe in 1585 Felipe II werd ontvangen in Cariñena met twee wijnbronnen, “één wit en één rood, waaruit eenieder drinkt wanneer hij zin heeft”.

CARIÑENA MAPA

In 1696 werd in de stad Cariñena het Statuut van de Wijnrank aangenomen, waarin de maximale omvang van de wijngaarden werden vastgelegd om zo de kwaliteit van de gronden te waarborgen. De veertien gemeenten van Aragón die onderdeel van de D.O. uitmaken, zijn de pioniers van deze streek geweest, met alle verplichtingen en privileges die dat met zich meebracht.

Kijk gerust rond op onze website en wie weet kunnen wij u van dienst zijn!


Of neem direct contact op