D.O. RIBEIRO
Ribeiro ligt in de provincie Orense, op het punt waar de Miño niet langer gelijk loopt met de Portugese grens, en grenst aan de D.O. Rías Baixas.
Na de 'klein-is-mooi' stijl van Rías Baixas, is de confrontatie met de traditionele Spaanse bodegas met haar massieve, miljoenen litervaten, een hele overgang. Maar we stappen hier terug in de realiteit. Ribeiro is een D.O. sinds '57 maar vóór Rías Baixas de aandacht op Galicia vestigde had dit gebied weinig impact op de exportmarkten. Die veronachtzaming is in vele opzichten niet terecht.
De wijnen uit Ribeiro gaan van aangename, frisse tot verassend goede wijnen. De ommekeer begon, vreemd genoeg, bij de grootste coöperatie van de regio, in Ribadavia. Toen Rías Baixas steeds meer in de belangstelling kwam te staan, begon de exportmarkt ook haar aandacht naar de buurman te richten en de successen van de coöperatie gaven aanleiding tot heel wat investeringen in deze streek, met moderne high-tech bodegas en kleinere bodegas die werden overgenomen bij nationale wijn-holdings, die direct de exportmarkt wilden bedienen.
De D.O. erkent 3 basistypen wijn: wit, rood en 'enverado', dit is wijn van niet volledig rijpe druiven. Dit is een overblijfsel uit de tijd dat je in Ribeiro alleen wijn met een behoorlijke zuurgraad kon verkrijgen door de druiven in augustus te plukken en ze te gisten tot 9%. Door de nieuwe ontwikkelingen in temperatuurbeheersing is deze classificatie overbodig geworden, maar in technisch opzicht bestaat hij nog. Witte wijnen kunnen gemaakt worden van elk van de toegestane variëteiten, zolang ze maar een alcoholgehalte tussen de 9 en 13% hebben. Voor rode wijnen ligt dat tussen de 9 en 12%. 'Enverado' wijnen moeten tussen de 8 en 9% alcohol bevatten.