NADAL
D.O. Penedès
Can Nadal de la Boadella werd opgericht aan het begin
van de 16e eeuw op de gronden van Penedès.
Sindsdien worden op het grondgebied NADAL druiven geteeld.
De initiatiefrijke Ramon Nadal Giró werd in 1903 geboren,
precies toen in Penedés werd begonnen met het
opnieuw aanplanten na een plaag van druifluis. In 1941
begon Ramon Nadal Giró, oprichter van NADAL, met de
herbeplanting van het bovengenoemde vliegveldterrein.
Twee jaar later begon hij er Cava te verbouwen.
De basis voor de verscheidenheid aan Cava’s, edele witte
wijnen en zoete azijnen van de late oogst wordt gevormd
door de 40 wijnvelden die de bodega omringen en het
daarop gelegen voorouderlijk huis.
De wijnstokken, van gemiddelde ouderdom, zorgen voor
een opbrengst met een goede balans en hoge kwaliteit.
Bij NADAL worden meer druiven geteeld dan nodig, waardoor
er een strenge selectie van de beste druiven voor elk
product gemaakt kan worden.
Er worden drie lokale witte druivensoorten geteeld: macabeo,
xarel.lo en parellada.
De macabeo heeft een reputatie de juiste druiven af te geven
om Cava van te maken; goed gestructureerde wijnen
met frisse en fruitige aroma’s. Doorrijpt met de invloeden
van de Botritys Cinereazwam, is deze soort uitstekend om
edele witte wijnen mee te maken.
De xarel.lo levert blanke wijnen met tonen van oker, fruitige en rijpe aroma’s en ligt vol in de mond. Het is een druivensoort die de Cava’s van oprichter Ramon Nadal Giró waardig is, evenals de droge witte wijnen van Finca Boadella. De parellada brengt zeer blanke wijnen met groenige reflecties voort. Subtiele en fruitige aroma’s, ligt zacht en fijn in de mond en wordt uitsluitend voor Cava’s gebruikt. Met de druivensoort pinot noir word cava-rosés gemaakt.