D.O. PENEDÈS
Wat is Cava?
Cava is een mousserende wijn die volgens traditioneel
recept gemaakt wordt in de regio Penedès (Catalonië), met
name in de plaats Sant Sadurní d’Anoia.
Er worden ook in andere delen van Spanje dan Catalonië
Cava’s met Beschermde Herkomstbenaming D.O. gemaakt,
zoals in Requena (Valencia), Haro en Grávalos (La
Rioja), Mendavia (Navarra), Extremadura (Coöperaties
van La Plata en Los Barros), Aragón en in Aranda de Duero
(Burgos).
De traditionele methode van de verwerking van Cava is
dezelfde als die van champagne, aangepast aan de lokale
druivensoorten van Penedès of aan de andere streken van
productie in Spanje.
De Beschermde Herkomstbenaming D.O. Penedés dankt
zijn naam aan de Catalaanse streek Penedés. Het gebied
van de druiventeelt is 27.542 ha. groot, omvat 47
gemeentelijke districten in het zuidelijke gedeelte van de
provincie Barcelona en 16 districten in de provincie Tarragona.
Het gebied is onderverdeeld in drie subgebieden:
Penedès Superior, gelegen in het bergachtige binnenland.
Een subzone met een bescheiden productie vanwege de omstandigheden van het land, maar met Cava’s van grote kwaliteit. Penedès Medio, gelegen in het zuidoosten, het gebied met de grootste productie. Penedès Inferior in het kustgebied. Domineert de productie van Cava in dit gebied. Ook de witte wijnen genieten bekendheid vanwege hun lichtheid, aroma’s en hun subtiliteit. Er worden ook aguja-, en rosé wijnen geproduceerd. De regio kent een kleine productie van rode wijnen.